Size bir telefon kadar yakınız
+90 216 387 01 23

Süpermarketlerde Ürünleri Raflara Yerleştirme Kuralları

Rafların Düzeni

Süpermarketlerde ürünlerin raflara yerleştirilmesinin kuralları vardır. Yani gelişigüzel ürünler dizilmemeli. Daha büyük ürünler küçüklerin arkasına istiflenmelidir. Mümkünse boyutları birbirinden çok farklı ürünler aynı rafta sergilenmemelidir. Gıda olmayan eşyaların yanında gıda olan eşyaları sergilemekten kaçınmalısınız.

Ürünleri süpermarket raflarına yerleştirmenin en önemli kuralı, düzenini anlamanız gerektiğidir. Başarılı bir ürün düzeni, bir markanın başarısı için önemlidir. Ancak küçük bir işletme sahibiyseniz, süpermarketlerdeki rafların düzeninin satışlarınızı etkileyebileceğini bilmelisiniz.

Raf Ömrü, Renk, Raflar Arası Boşluk

Süpermarket raflarında ürünlerin düzenlenmesi için bazı kurallar vardır. Örneğin, çabuk bozulan ürünler ve yüksek kar marjlı ürünler göz hizasına yerleştirilmelidir. Ayrıca herkesin görebilmesi için farklı öğeler arasında yeterli boşluk bırakmalısınız. Örneğin tamamlayıcı renkler yan yana yerleştirilmelidir. Aynı rengi aynı rafa yerleştirmek de yardımcı olabilir. Ürününüzü nereye yerleştireceğinize karar vermenin yanı sıra, ne tür müşterilere hizmet ettiğinizi de göz önünde bulundurun.

Ayrıca, dar rafların her zaman ürününüz için en iyi yerleşimi sağlamadığını anlamak da önemlidir. Mesela bazı perakendeciler satışları ve kapasiteyi en üst düzeye çıkarmak için sıkışık raf düzeni yaparlar. Alışveriş yapanların bir teşhir veya ürüne arkalarını çarptıkları anda orayı terk etmek isterler. Bunun gibi psikolojik bir çok çeşit tepki verdiklerini göz önünde bulundurulmalıdır. Bundan dolayı ürünleriniz yüz yüze raflarda sergileniyorsa, böyle bir duruma sebep olmaktan tamamen kaçınmalısınız.

Satışa Göre Yerleşim

Ürünleri raflara yerleştirmenin diğer kuralı, mağaza sahibine ürünü nasıl düzenleyeceğini sormaktır. Genel olarak, bir süpermarket sahibi, ürün en çok satan olmadıkça en iyi yerleşimi vermeyecektir. Ürünleri raflara yerleştirmenin iyi bir kuralı, her ürünün mümkün olan en iyi şekilde konumlandırıldığından emin olmaktır. Bir ürünle ne kadar çok insan ilgilenirse o kadar iyidir. 

Göz Hizası

Ürünleri raflara yerleştirmenin bir diğer kuralı da her zaman ürünlerle yüzleşmektir. Bunun nedeni yalnızca ürünün göze daha çekici gelmesi değil, aynı zamanda ürünü müşteriler için daha görünür kılmasıdır. En iyi yerleşim, ürünün müşterinin göz hizasında olduğu yerdir. Bu, mağazanın müşteri deneyimini iyileştirebilir. Mağazanın müşterileri, mağazayı çekici kılmak için harcanan çabayı ve zamanı takdir edeceklerdir.

Doğru Raflar

Ürünlerin raflara yerleştirilmesi söz konusu olduğunda, boyutlarına ve şekillerine dikkat etmek önemlidir. Raflar ayarlanabilir, ancak yükseklikleri ve genişlikleri olmayabilir. Ayrıca ürünün çok uzun olmaması gerektiği için bir raf parçasının yükseklik ve genişlikleri ürüne uygun olmalıdır. Rafa ulaşmak kolay olmalıdır. Bir perakendeci, ürünleri süpermarkette raflara yerleştirme kurallarına uyduğu sürece, ürünleri doğru yere yerleştirmede zorluk çekmemelidir. Ayrıca, kategori yönetimi, ürünlerinin seçilmesi, fiyatlandırılması ve düzenlenmesi için bir çerçeve sağlar.

Çoğu perakendeci, raflarının yerleşimini planlamak için farklı yöntemler kullanır. Bu yöntemler, farklı ürünlerin nereye yerleştirilmesi gerektiğine dair bir genel bakış sağlar. Market dizaynı yapan firmanın yerleşim planı hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

Beğen
[Toplam: 1 Ortalama: 5]
Call Now Button